Problemy kardiologiczne

Dieta ma ogromne znaczenie w profilaktyce chorób serca. Może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, zmniejszeniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Jest też istotną terapią wspomagającą w już istniejących problemach zdrowotnych - przy leczeniu nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii, po zawale mięśnia sercowego. Jadłospis ograniczający spożycie soli, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cukru korzystnie wpłynie na serce.

  • nadciśnienie tętnicze i dieta
  • żywienie po zawale mięśnia sercowego
  • wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów


Może Cię również zainteresować...

Zaburzenia metaboliczne

Wysoki poziom cholesterolu, glukozy lub kwasu moczowego to problemy, które dotykają wielu z nas. Często są one związane z nieprawidłową...
Przeczytaj więcej

Odchudzanie

W dzisiejszych czasach nasze codzienne jedzenie uległo tak dużym zmianom, że utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się coraz trudniejsze. Wiele...
Przeczytaj więcej

Zdrowie kobiety

Wiele schorzeń, które dotykają kobiety, związanych jest z zaburzeniami hormonalnymi, ale odpowiednio dobrane modyfikacje dietetyczne mogą przynieść ulgę i poprawić...
Przeczytaj więcej